Thursday, December 8, 2016

Den absolut sista "Plats för poesi" på Sensus

Ikväll den 8 december kl 19-21 är det dags för den allra sista "Plats för poesi" i Sensus' fina lokaler vid Medborgarplatsen. Med kandelaber och inbjudande röda sammetstyger är den något speciellt och kanske inte vad man väntar sig i det funktionalistiska Medborgarhuset. Där har - en klyscha - allt varit möjligt för poesins del i några år under ledning av Janne Simonsson från Sensus. Jag kom in i verksamheten 2012 och fick möjlighet att under några års tid för Romantiska förbundets räkning intervjua aktuella poeter om deras författarskap och låta dem framträda med diktuppläsning. Det var ett samarbete mellan Romantiska förbundet och Sensus. Ofta blev det unika, aldrig tidigare skådade kvällar. Jag glömmer aldrig när Stig Larsson var gäst och i femton minuters tid bara satt tyst vid ett bord och bläddrade i gamla tidskriftsnummer (Kris!) för att sedan plötsligt och helt oannonserat börja berätta för publiken om sin syn på den tyska och engelska romantiken. Han lade ut texten i en timme på hög litterär nivå om romantikens pionjärer - Schelling, Novalis osv - för att sedan tystna, nästan abrupt. Det fanns inte ett ord att tillägga (men några frågor från publiken blev det). Det var en urladdning av sällan skådat slag.

En komplett förteckning över de poeter jag intervjuat i samband med "Plats för poesi" finns i senaste Aurora, nr 2-3/2016.

Ikväll gästas Sensus av Duo Nostalgica - Ann-Cathrine Byström och Eva Ermenz - som bjuder på ett program kring Modern, utifrån Annie Ernaux roman "Une mère". Det blir även uppläsningar ur Eva Ermenz diktsamling "Nära dig när det vänder".

Välkomna till den allra sista kvällen med Plats för poesi!

No comments:

Post a Comment